Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 piersi kaczki
  • 2 kapustki pak choi
  • 20 dkg ugotowanego makaronu ryżowego, łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy
  • prażone ziarna sezamu
  • kiełki soi i słonecznika
  • siekana papryczka chili
  • posiekane łodygi dymki
  • marchew pokrojona w słupki
  • 2 ząbki czosnku w plastrach
  • siekana kolendra
  • słodki sos sojowy
Reklama

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • po łyżeczce posiekanego marynowanego imbiru, sambal oelek i grubo mielonego pieprzu
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Przygotowanie:

1. Naciąć ukośnie skórę piersi kaczki. Natrzeć mięso marynatą. Pozostawić w lodówce na 2–4 godziny. Smażyć z obu stron, zaczynając od skóry. Dopiec w piekarniku 10 minut.

2. Na oliwie z olejem sezamowym usmażyć dymkę, czosnek, chili, marchew. Dodać liście pak choi, makaron ryżowy, sos sojowy, chwilę smażyć.

Reklama

3. Podawać z piersią kaczki pokrojoną w cienkie plasterki, posypać ziarnami sezamu, kolendrą i kiełkami. Można też użyć piersi kurczaka.

Reklama
Reklama
Reklama