Przepis na orientalną pierś z kaczki
Orientalna pierś z kaczki to wyjątkowe danie, którym możesz uczcić ważną okazję. Podawaj najlepiej z winem.
Opublikowano: 21.01.2010, 10:38
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 2 kapustki pak choi
- 20 dkg ugotowanego makaronu ryżowego, łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy
- prażone ziarna sezamu
- kiełki soi i słonecznika
- siekana papryczka chili
- posiekane łodygi dymki
- marchew pokrojona w słupki
- 2 ząbki czosnku w plastrach
- siekana kolendra
- słodki sos sojowy
Reklama
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- po łyżeczce posiekanego marynowanego imbiru, sambal oelek i grubo mielonego pieprzu
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Przygotowanie:
1. Naciąć ukośnie skórę piersi kaczki. Natrzeć mięso marynatą. Pozostawić w lodówce na 2–4 godziny. Smażyć z obu stron, zaczynając od skóry. Dopiec w piekarniku 10 minut.
2. Na oliwie z olejem sezamowym usmażyć dymkę, czosnek, chili, marchew. Dodać liście pak choi, makaron ryżowy, sos sojowy, chwilę smażyć.
Reklama
3. Podawać z piersią kaczki pokrojoną w cienkie plasterki, posypać ziarnami sezamu, kolendrą i kiełkami. Można też użyć piersi kurczaka.
Reklama
Reklama
Reklama