Ognisty kociołek z wieprzowiną

Składniki:
- 40 dag wieprzowej łopatki
- 3 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 30 dag pieczarek
- ostra papryczka chili
- puszka groszku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
- cukier
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- szczypta cynamonu
- olej
- przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
1. Na oleju zeszklij talarki cebuli i paski papryki. Na drugiej patelni podsmaż najpierw paski mięsa, a po tym plasterki pieczarek. Przełóż do cebuli, dodaj roztarty ząbek czosnku.
2. Do składników na patelni dołóż koncentrat pomidorowy i posiekaną (bez nasionek, bo są bardzo palące) papryczkę chili, posyp 1/2 łyżeczki cukru, chwilę smaż mieszając. Następnie całość zalej bulionem, dokładnie wymieszaj, przykryj i duś około 25 min.
3. Dodaj groszek razem z zalewą. Wymieszaj. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dolej jeszcze ok. szklankę wody. Przypraw solą, pieprzem, vegetą, cukrem, majerankiem i cynamonem. Razem duś jeszcze 10 min.
4. Gotowe danie podawaj posypane natką. Serwuj ze świeżym pieczywem (najlepiej bułką).