Reklama
Składniki:

1 kg nerek wieprzowych,
1 szklanka sosu pomidorowego,
1 cytryna,
2 marchewki,
1 seler naciowy,
3 ogórki marynowane,
2 cebule,
8 średnich ziemniaków,
3 łyżki oleju,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Przekroić nerki. Pozbawić białych części. Włożyć do wody na sześć godzin. Po czym trzy razy je obgotować. Na rozgrzany olej wsypać obraną i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać nerki i smażyć przez 7 minut. Posiekać seler i wsypać do duszących się nerek. Obrac i pokroić pozostałe warzywa. Dodać do mięsa. Poczekać, aż zmiękną i wymieszać z sosem. Posolić. Popierzyć. Dusić kwaddrans. Pod koniec duszenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Podawać obsypane zieleniną i pokrojoną w plastry cytryną.

Reklama
Reklama
Reklama