Reklama
Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki,
2 dag drożdży,
pół szklanki wody,
2 łyżki masła.

Reklama

Farsz:
4 łyżki przecieru pomidorowego,
15 dag żółtego sera w plastrach,
1 puszka anchois,
tymianek,
sól,
3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:
Reklama

Rozrobić drożdże w letniej wodzie. Pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Na stolnicy wyrobić ciasto z mąki, drożdzy i szczypty soli. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący tłuszcz i wyrabiać dalej, żeby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę. Wysmarować formę tłuszczem. Przełożyć ciasto. Pozostawić na pół godziny. Skropić oliwą. Posmarować przecierem. Oprószyć solą. Posmarować oliwą. Położyć plastry sera. potem filety anchois. Posypać tymiankiem.
Piec w temp. 220 st. C przez pół godziny.

Reklama
Reklama
Reklama