Naleśniki z szynką i serem. Pyszny obiad na słono
Naleśniki z szynką i serem możesz wzbogacić dodatkiem pieczarek lub suszonych pomidorów. Farsz dopraw słodką papryką, dodatkowego smaku nada np. posiekany szczypiorek.
Opublikowano: 17.01.2022, 10:33
Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mleka,
 - szklanka mąki,
 - 2 jajka,
 - szczypta soli,
 - olej do smażenia.
 
Na farsz:
- 8 dużych plastrów szynki,
 - 8 plastrów sera żółtego,
 - 1/2 pęczka listków bazylii lub nieco szczypiorku,
 - 1/2 pęczka dymki,
 - pieprz,
 - olej,
 - sól,
 - słodka papryka,
 - opcjonalnie według uznania: pieczarki, suszone pomidory.
 
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się już naleśniki z dżemem lub owocami, koniecznie spróbuj przyrządzić naleśniki na słono. Możliwości jest niezwykle wiele. Nasze ulubione wersje to naleśniki po meksykańsku, naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz te najprostsze - naleśniki z szynką i serem.
Cały sekret tkwi w odpowiednim przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale puszyste w środku. Jak zrobić idealne naleśniki z szynką i serem?
- Mleko zmiksuj z jajkami, mąką, szczyptą soli.
 - Usmaż 8 cienkich naleśników.
 - Na środku każdego naleśnika połóż pół plasterka szynki, plasterek sera, kilka listków bazylii (odrobinę szczypiorku) i posiekaną dymkę.
 - Dopraw pieprzem i słodką papryką.
 - Jeśli masz ochotę, farsz możesz wzbogacić np. pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
 - Boki złóż do środka.
 - Naleśniki obsmaż na oleju.
 - Naleśniki z szynką i serem podawaj na ciepło.
 
	Zobacz więcej przepisów:
	Naleśniki z sosem czekoladowym
	Naleśniki czekoladowe
	Przepisy na naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama

