Reklama
Składniki:

- 4 winne jabłka
- cukier do smaku
- cynamon
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, gotować, aż będą miękkie. Przyprawić do smaku cukrem i cynamonem. Masło roztopić, ostudzić, mąkę zmiksować z jajkami, mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i rozpuszczonym masłem. Patelnię rozgrzać, posmarować masłem, smażyć na niej dość cienkie naleśniki. Smarować je duszonymi jabłkami, zwijać w rulon, lub składać w chusteczkę, posypać cukrem pudrem.

Reklama

Naleśniki można też ozdobić bitą śmietaną. Zamiast jabłkami można je posmarować masą orzechową lub kremem czekoladowym.

Reklama
Reklama
Reklama