Reklama
Składniki:

- 250 dag mąki
- po szklance mleka i wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
- łyżka oleju

Reklama

Na farsz:
- 60 dag mięsa mielonego
- 3 różnokolorowe strąki papryki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- ostra mielona papryka
- natka
- majeranek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawa typu vegeta
- cukier

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj na gładko. Rozgrzej patelnię, nasmaruj olejem. Na patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzaj je po całym spodzie patelni i kolejno smaż złote naleśniki.

2. Na oleju zeszklij posiekaną cebule i paprykę. Dodaj mięso i roztarty czosnek. Smaż mieszając ok. 10 min. Koncentrat pomidorowy rozprowadź w 3/4 szkl. wody, wlej do mięsa. Przypraw cukrem, vegetą, majerankiem i ostrą papryką. Duś 5 minut. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Farsz dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Mięsnym farszem smaruj naleśniki. Zwijaj w kornety. Podawaj np. z ostrym sosem pomidorowym.

Reklama
Reklama
Reklama