Reklama

Składniki

Nadzienie brzoskwiniowe:

Reklama

1 puszka brzoskwiń

  • 5 łyżek cukru
  • Ciasto:

    • 2 jajka
    • 3 łyżki masła lub margaryny
    • szklanka mleka
    • 6 łyżek mąki
    • 1 łyżka cukru
    • 6 łyżek wiórków kokosowych
    • szczypta soli

    Dodatkowo:

    • olej do smażenia
    • 4 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania

    Brzoskwinie należy przełożyć na sitko i zostawić, żeby zalewa ociekła. Owoce pokroić na plasterki. 3 łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i karmelizować, następnie dodać syrop z brzoskwiń i mieszać, aż karmel się rozpuści. Później trzeba dodać brzoskwinie i chwilę podsmażyć. Ostudzić.

    4 łyżki wiórków kokosowych zrumienić na suchej patelni.

    Jajka należy wymieszać ze stopionym masłem, mlekiem, przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli. Jednolite ciasto wymieszać z wiórkami kokosowymi. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju - 3 łyżki ciasta na 1 naleśnik.

    Reklama

    Na każdym naleśniku rozsmarować sos brzoskwiniowy, złożyć na pół i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

    Reklama
    Reklama
    Reklama