Nadziewane kurczę

Opublikowano: 11.12.2007, 13:43
Reklama
Składniki:
- kurczak ok. 1,2 kg
- sól
- pieprz
- kostka mięsna
- 20 dag szalotek lub innych małych cebulek
- szklanka ugotowanego ryżu
- mieszanka ziół do kurczaka
- ziemniaki
- 2 wątróbki drobiowe
- marchewka
- dymka ze szczypiorem
- łyżka masła
Reklama
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, natrzeć go z wierzchu i w środku solą, pieprzem i ziołami. Wątróbki posiekać, dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem, pokrojoną w kostkę marchewkę, masło, poddusić. Ryż wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia, napełnić kurczaka, spiąć lub zszyć. Kostkę mięsną rozpuścić, kurczaka piec ok. 1,2 godziny w 180°C, polewając otrzymanym bulionem. 20 minut przed zakończeniem pieczenia obłożyć kurczaka szalotkami i pokrojonymi na cząstki ziemniakami, ozdobić zieleniną.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama