Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 5–6 różnokolorowych papryk
- 1 czerstwa kajzerka
- szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- jajko
- majeranek
- pieprz ziołowy
- olej
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby rozmiękła. Następnie dobrze odciśnij, dodaj do mięsa. Wbij jajko. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną cebulę. Przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Wyrób masę.
2. Papryki dokładnie umyj, osusz. Zetnij końcówki z ogonkiem, zachowaj je (możesz też posiekać je i połączyć z przygotowanym wcześniej farszem mięsnym). Następnie wydrąż środki warzyw i dokładnie usuń nasionka.
3. Papryki nadziej mięsem. Ustaw w formie żaroodpornej wysmarowanej olejem. Każdą paprykę przykryj odciętą „czapeczką” z ogonkiem. Całość podlej bulionem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 40 min
w temp. 180 st. C.