Reklama
Składniki:

50 dag szynki wieprzowej bez kości,
tłuszcz,
2 dag mąki,
2 dag masła,
10 dag cebuli,
10 dag ogórków kwaszonych,
2 dag grzybów,
3 dag szynki wędzonej,
250 ml rosołu,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 dag ketchupu,
sól,
pieprz,
ziele angielskie.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków. Rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Oprószyć przyprawami i mąką. Podsmażyć z obu stron. Umyte grzyby umyć, ugotować, posiekać. Obraną cebulę pokroić w kawałki. Obrać ogórki. Pokroić w cząstki. Cebulę zeszklić. Ogórki podsmażyć. Rozgrzać masło. Wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Wlać wino. Wsypać grzyby, ogórki, cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. Chwilę gotować. Zalać zrazy, dusić ok. 4 minuty. Dodać przyprawy.

Reklama
Reklama
Reklama