Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 600 g ziemniaków
- 1/2 szklanki oleju
- 3 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 pomidorów (świeże lub z puszki)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki startego sera żółtego
- sól
Przygotowanie:
1. W garnku dusimy pokrojoną drobno cebulkę w oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy (rozcieńczony z 3/4 szklanki wody), mięso mielone, trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy w garnku pod przykryciem na słabym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i trzymamy garnek na ogniu, aż płyn wyparuje.
2. Dorzucamy paprykę, pieprz i sól. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. W posmarowanej masłem blaszce układamy pozostałe pomidory (obrane i pokrojone w plasterki). Na nich nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, dopóki danie się nie zarumieni.
4. Potem dodajemy sos przygotowany następująco: do mleka dodajemy jajko, starty ser żółty oraz mąkę, przypieczoną wcześniej na suchej patelni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.