Reklama
Składniki:

1 kg ziemniaków,
3 bakłażany,
2 cebule,
25 dag soi (moczonej przez noc),
4 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
pól szklanki mleka,
2 jajka,
1 łyżka soku cytryny,
2 żabki czosnku,
szklanka tartego sera,
2 duże pomidory obrane ze skórek,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek
tłuszcz do posmarowania formy.

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie. Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soją. Smażyć przech 2 -3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut. Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.

Reklama
Reklama
Reklama