Reklama
Składniki:

- 1 kg mostka cielęcego
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag rodzynek
- 10 dag sera oscypka
- 10 dag ryżu
- olej
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso umyć, osuszyć, naciąć nożem, oddzielić kości żebrowe nie uszkadzając mięsa. Mięso oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Ryż ugotować na sypko, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.

3. Ugotowany ryż wymieszać z rodzynkami i serem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie ryż rozłożyć równomiernie na przygotowanym mięsie, zwinąć jak roladę, obwiązać nicią bawełnianą. Całość posmarować olejem, włożyć do rękawa do pieczenia lub do wysmarowanej tłuszczem brytfanny.

Reklama

4. Mostek wstawić do lekko nagrzanego piekarnik. Piec w temp.180 st. C ok. 60 minut.

Reklama
Reklama
Reklama