Mostek cielęcy z masą mięsną

Składniki:
- mostek cielęcy (1,2 kg)
- 45 dag mielonej szynki wieprzowej
- cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- jajko
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa oczyść. Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wyrób na jednolitą masę z mięsem mielonym, jajkiem, koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
2. Opłukany mostek skrop sokiem z cytryny. Rozłóż na desce i przykryj warstwą masy mięsnej. Zwiń zgrabną roladę wzdłuż węższego boku. W kilku miejscach zepnij wykałaczkami i zwiąż nicią kuchenną.
3. Wierzch rolady natrzyj solą i pieprzem, skrop kilkoma łyżkami oleju. Ułóż w brytfannie i piecz około 90 min w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia co jakiś czas skrapiaj mięso wodą lub bulionem .
4. Gotową pieczeń podawaj z pieczonymi ziemniaczanymi kuleczkami i mizerią.