Reklama
Składniki:

- 1,2 kg mostka cielęcego
- 45 dag mielonego mięsa od szynki
- cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- jajko
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta tymianku
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- sól
- pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa oczyść. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Wyrób na jednolitą masę z mielonym mięsem, jajkiem i przyprawami.

2. Mostek cielęcy opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny. Rozłóż na desce i przykryj równą warstwą przygotowanej masy mięsnej.

3. Mięso zwiń od węższego boku w zgrabną roladę, starając się tak ułożyć farsz, by nie wypływał na zewnątrz. Zwiniętą roladę zepnij w kilku miejscach wykałaczkami.

Reklama

4. Następnie zwiąż pieczeń nitką kuchenną. Natrzyj solą, pieprzem. Obsmaż na oleju. Ułóż w brytfannie. Piecz 1,5 godz. (180 st.), polewając wodą lub bulionem.

Reklama
Reklama
Reklama