Reklama
Składniki:

- 1 kg morszczuka
- duży por
- duża cebula
- 3–4 marchewki
- korzeń pietruszki
- mały seler
- pół opakowania groszku mrożonego
- przyprawa do ryby
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej

Reklama
Przygotowanie:

1. Rybę podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przykryj i wstaw do lodówki.

2. Por i cebule pokrój w półplasterki. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj w misce. Zalej sosem przygotowanym z 2–3 łyżek soku z cytryny doprawionych solą i pieprzem.

3. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem.Na dno włóż połowę warzyw. Na nich umieść rybę, przykryj resztą warzyw. Naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st.

Reklama

4. Naczynie wyjmij, rybę posyp groszkiem. Całość przykryj i zapiekaj jeszcze 15 min. Rybę odkryj i piecz kolejne 5 minut. Wyłącz piecyk i pozostaw na 10 minut. Rybę podawaj z bagietką.

Reklama
Reklama
Reklama