Reklama
Składniki:

- pęczek młodej marchwi (ok. 1 kg)
- 100 ml bulionu warzywnego
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki klarowanego masła
- łyżka świeżego masła
- łyżka cukru
- łyżka posiekanej natki pietruszki

Reklama

Pulpeciki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- jajko
- pół kajzerki namoczonej w mleku
- pół pęczka koperku
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę oskrob, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.

2. Klarowane masło rozgrzej w płytkim rondlu, włóż marchew i smaż 5 minut, cały czas mieszając. Wlej bulion, wino. Wsyp sól i cukier. Zmniejsz płomień i duś marchewkę, aż pokryje się szklistym, gęstym sosem. Przed podaniem dodaj do marchewki świeże masło oraz natkę pietruszki.

Reklama

3. Mięso na pulpeciki połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, bułką tartą, koperkiem. Wyrób na masę, dopraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż zimną wodą i uformuj pulpeciki. W rondlu zagotuj osoloną wodę. Pulpeciki kładź na wrzątek, gotuj ok. 20 minut, osącz. Podawaj z marchewką.

Reklama
Reklama
Reklama