Miodowe żeberka w słodko-pikantnej marynacie

Składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 4–5 łyżek oleju do smażenia
Marynata:
- 5–6 łyżek miodu gryczanego
- 2–3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki czerwonego wina
- 4 łyżki oleju sojowego
- 4-cm kawałek świeżego imbiru
- 2–3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki nasion kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka kropli tabasco
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj składniki marynaty. Żeberka pokrój na kawałki z 2 żebrami. Włóż do marynaty. Przykryj, chłodź 2 godz. W czasie marynowania kilkakrotnie obróć.
2. W szerokim rondlu na oleju zrumień z obu stron żeberka. Wlej marynatę i ewentualnie kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości około 30 min. Pod koniec duszenia, gdy żeberka będą gotowe, rondel odkryj, odparuj płyn i podsmaż żeberka, by stały się chrupiące.