Składniki:
- 40 dag mąki
- torebeczka suszonych drożdży
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 10 dag zimnego masła
- łyżeczka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka oregano
- 1/2 pęczka posiekanej natki
Farsz:
- 4 łyżki sera mascarpone
- 2 duże pomidory pozbawione pestek, pokrojone w kostkę
- 15 pokrojonych w plasterki oliwek
- 15 dag pokruszonego rokpola
- 5 dag orzeszków piniowych
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z solą, zrób dołek, wsyp do niego cukier i drożdże. Dodaj oregano, natkę. Na mąkę zetrzyj masło, lekko zagnieć. Wlej mleko z oliwą, zagnieć luźne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 90 min.
2. Ciasto przełóż na blat wysypany mąką, podziel na 12 malutkich części, dłońmi posypywanymi mąką uformuj placuszki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 20 min.
3. Placuszki posmaruj mascarpone, obłóż pomidorami, oliwkami, serem pleśniowym oraz orzeszkami piniowymi.
4. Piecz 15 minut w temperaturze 250 stopni.