Migdałowy kurczak
Zamiast pokrojonej bagietki do duszonego kurczaka możesz podać kromki słodkiej maślanej chałki – pycha!

Opublikowano: 30.11.2009, 08:09
Reklama
Przygotowanie i duszenie ok. 1 godz. * 1 porcja – ok. 410 kcal
Reklama
Składniki na 6 porcji:
- 1 kurczak, ok. 1,3 kg
- 1/2 bagietki
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- zielenina
Sposób wykonania:
1. Kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje, natrzyj solą i ziołami, odstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
2. W rondlu rozgrzej łyżkę masła i olej, zrumień mięso, posyp zmielonymi migdałami, duś 20 minut.
3. Bułkę pokrój na kromki, cienko posmaruj masłem, posyp płatkami migdałów, zapiecz na rumiano w temperaturze 200 st. C, posyp zieleniną. Podawaj do kurczaka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama