Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

- 50 dag mielonego mięsa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej
- szklanka bulionu
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- natka pietruszki

Reklama
Przygotowanie:

Marchewki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, skropić olejem, zeszklić, dodać mięso, podlać bulionem, dusić 5 minut, mieszając. Przyprawić, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, lekko przestudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto, mięso przykryć plackiem ciasta, cienko posmarować olejem, zrobić otwory. Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, piec ok. 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć, posypać natką pietruszki, podawać prosto z piekarnika z surówkami.

Rada: Do podlewania pieczeni warto użyć aromatycznej kostki mięsnej. Można też mięso skrapiać winem lub piwem, np. wieprzowinę.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama