Mięsny placek - przepis
Mięsny placek to pyszne i tanie danie. Koszt jednej porcji to tylko 3,50 zł. Za to uczta - gwarantowana!

Opublikowano: 23.04.2013, 14:50
Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 60 dag mielonego mięsa mieszanego
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 średniej cukinii lub jedna mała
- pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Reklama
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Reklama
- Pomidor i cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Mielone mięso wymieszaj z bułką tartą, koncentratem, dwoma jajkami, posiekanym czosnkiem. Dopraw łyżeczką ziół, solą i pieprzem.
- Foremkę wysmaruj masłem, obsyp bułką. Nałóż mięso na grubość ok. 2,5 cm. Obłóż plasterkami cukinii i pomidora. Piecz 30 min (200 st.). Pozostałe jajko wymieszaj z kremówką, ziołami, dopraw solą i pieprzem. Masą polej placek i zapiekaj kolejne 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama