Mielone zrazy

Opublikowano: 18.11.2010, 10:21
Reklama
Składniki:
- 50 dag mielonej jagnięciny albo mieszanki wołowo-wieprzowej
- 1 kajzerka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej
- 1 szklanka mięsnego wywaru
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Bułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa.
2. Jedną cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
3. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, dokładnie wyrób, dopraw.
4. Z mięsnej masy formuj podłużne zraziki. Oprósz je mąką, obsmaż na oleju, przełóż do rondla.
Reklama
5. Na pozostałym tłuszczu zrumień drugą cebulę. Dodaj do mięsa, podlej gorącym wywarem, dorzuć rozmaryn, duś ok. 15 min. Podawaj z duszonymi warzywami.
Reklama
Reklama
Reklama