Mielone z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie
Pod koniec pieczenia na każdy kotlet mielony możesz położyć plasterek żółtego sera.

Opublikowano: 21.05.2013, 15:50
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mielone z piekarnika!
- Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
- Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę i starty ser, dokładnie wyrobić ręką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z mięsnej masy formować średniej wielkości kule, żaroodporne naczynie natłuścić olejem, włożyć do niego mięsne kule. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C n piec ok. 30 minut, aż mięso zacznie brązowieć.
- By sprawdzić, czy kule są już upieczone, najlepiej wbić w nie widelec – jeśli nie wypłynie z nich różowy płyn, są gotowe.
Rada: Do naczynia z piekącymi się mięsnymi kulami kotletów mielonych możesz włożyć warzywa, np. faszerowane pomidory, paprykę, brokuły, marchewkę. W ten sposób razem z mięsem wyjmiesz z piekarnika jarzyny do obiadu. Wcześniej skrop je olejem, by nie wyschły.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Zobacz też nasze pomysły na kurczaka:
Kurczak z pieczarkami - przepis
Kurczak na szybko - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Reklama
Reklama
Reklama