Mielone po chińsku – w pierożkach

Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa z indyka
- białko
- 1–2 posiekane papryczki chili
- 1/2 pęczka posiekanej cebuli dymki
- łyżka oleju sezamowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
Przygotowanie:
1. Z mąki, 150 ml wody, jajek i szczypty soli zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw.
2. W tym czasie przygotuj farsz. Mielone mięso indyka (ew. kurczaka) wymieszaj z białkiem, posiekaną papryczką chili, posiekaną dymką, olejem sezamowym i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
3. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Wykrawaj małą szklanką krążki (ok. 20 sztuk). Na każdy nałóż farsz, boki podnieś do góry i zlep, tworząc sakiewki lub kopertki.
4. W dużym garnku zagotuj rosół, wkładaj partiami pierożki i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Pierożki podawaj w rosole, w którym się gotowały.