Mielone kotlety ze szpinakiem i z chili

Składniki:
- 45 dag mielonej łopatki
- 20 dag szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego)
- mała cebulka
- papryczka chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- jajko
- łyżeczka gęstej słodkiej śmietany
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- sezam do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Szpinak pokrój na małe kawałki. Chili przekrój na pół, oczyść z pestek, miąższ posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, włóż cebulę, zeszklij, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, szpinak i chili, duś kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
2. Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, śmietaną, oregano. Dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj cztery płaskie placki, nałóż farsz szpinakowy, zlep mięso tworząc kotlety. Panieruj w sezamie i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Podawaj z zielonym groszkiem duszonym w bulionie z czosnkiem.