Medaliony cielęce z szynką i szałwią

Składniki:
- 40 dag sznyclówki cielęcej
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- listki szałwii
- 5 łyżek masła
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 8 cienkich plastrów. Kotlety rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
2. Na każdym kawałku mięsa połóż plaster szynki i 2 listki szałwii, przypnij je wykałaczką (ewentualnie plastry mięsa złóż na pół i dopiero wtedy zepnij je wykałaczką).
3. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła, smaż na nim medaliony po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, pozostaw w ciepłym miejscu.
4. Do tłuszczu na patelni dodaj pozostałe masło i wino. Dokładnie wymieszaj, zagotuj. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Sznycle podawaj z przygotowanym sosem, a także z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.