Reklama
Składniki:

1 kg schabu środkowego,
4 ząbki czosnku,
łyżka masła roślinnego,
2 łyżki oliwy,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
łyżka soku z cytryny,
1/4 łyżeczki suszonej mięty,
1/4 łyżeczki suszonej szałwii
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, miętą, szałwią oraz czosnkiem roztartym z solą. Przykryć. Na dwie godziny włożyć do lodówki. Po czym podsmażyć na gorącym maśle roślinnym. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Przykryć. Dusić na małym ogniu, często skrapiając winem. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama