Reklama
Składniki:

1 duży karp,
3 łyżki mąki,
sól,
sok z cytryny,
olej.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata:
1 szklanka czerwonego octu winnego,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
suszona mięta,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Rybę sprawić. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć solą. Pozostawić na dwie godziny. Następnie osuszyć. Pokroić. Panierować w mące. Usmażyć. Wymieszać składniki marynaty (czosnek zmiażdżyć). Przykryć. Gotować 10 minut. Zalać rybę. Przykryć folią. Zanieść w chłodne miejsce na dwa dni. Po czym odsączyć. Polać oliwą. Posypać natką.

Reklama
Reklama
Reklama