Marynowany karp

Opublikowano: 15.09.2008, 22:12
Reklama
Składniki:
1 duży karp,
3 łyżki mąki,
sól,
sok z cytryny,
olej.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata:
1 szklanka czerwonego octu winnego,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
suszona mięta,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Rybę sprawić. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć solą. Pozostawić na dwie godziny. Następnie osuszyć. Pokroić. Panierować w mące. Usmażyć. Wymieszać składniki marynaty (czosnek zmiażdżyć). Przykryć. Gotować 10 minut. Zalać rybę. Przykryć folią. Zanieść w chłodne miejsce na dwa dni. Po czym odsączyć. Polać oliwą. Posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama