Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg udźca wołowego
  • 10 dag słoniny
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju
  • 4–5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka miodu
  • gałązka rozmarynu
  • mielone ziele angielskie i jagody jałowca
Reklama

Na sos żurawinowy:

  • 20 dag żurawin
  • imbir
  • 2 łyżki cukru
  • sól
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mięso umyj, osusz. Musztardę wymieszaj z olejem, miodem, kilkoma posiekanymi igiełkami rozmarynu oraz szczyptą zmielonego ziela angielskiego, jagód jałowca i soli. Mięso natrzyj pastą musztardową, wstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
  2. Kawałek słoniny zamroź, potem pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz. Mięso ułóż na desce, wąskim nożem zrób nacięcia w poprzek włókien. Naszpikuj czosnkiem i słoniną. Ułóż w brytfance, podlej winem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny).
  3. Żurawiny opłucz, włóż do rondelka, podlej kilkoma łyżkami wody, rozgotuj. Gotową pieczeń wyjmij na półmisek. Sos z duszenia przelej przez sitko do żurawin. Zagotuj, następnie zredukuj do odpowiedniej gęstości i dopraw cukrem, imbirem oraz solą. Podawaj z pieczenią.
Reklama
Reklama
Reklama