Reklama
Składniki:

- 70 dag ryby morskiej (np. dorada)
- po 2 cebule, papryki, pomidory
- 6 małych ziemniaków
- sól
- natka

Reklama

Marynata:
- gałązka kolendry
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
- oliwa
- mielona papryka
- mielony kmin rzymski (kumin)

Przygotowanie:

1. Przygotuj marynatę: posiekaj kolendrę i czosnek. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki papryki, łyżeczkę kminu, zmiksuj. Marynatą posmaruj porcje ryby. Przykryj, odstaw na godzinę do lodówki.

Reklama

2. W glinianym naczyniu żaroodpornym rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż plastry cebuli, ziemniaki. Duś 15 min. Następnie dodaj rybę, drobno pokrojoną paprykę, plastry pomidora i cytryny. Przypraw solą i pieprzem, zalej marynatą. Przykryj. Zapiekaj 20 min w temp. 150 st. C. Przed podaniem posyp natką.

Reklama
Reklama
Reklama