Reklama
Składniki:
50 dag mąki pszennej,
2 dag drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyzki oliwy z oliwek,
1/2 l sosu pomidorowego,
6 średnich pomidorów,
30 dag mozzarelli,
świeża bazylia,
4 łyżki oliwy z oliwek ,
sól,
biały pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Drożdże zalać 1.5 szklanki letniej wody, zmieszać i odstawić na 15 minut. Następnie z mąki i drożdży zagnieść ciasto, dodając na koniec sól i oliwę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w krążki. Mozzarellę pokroić w plastry. Ciasto podzielić na 4 kawałki, rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory, mozzarellę, bazylię, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama