Mamałyga - przepis na kukurydziany przysmak
Mamałygę (jak mówią na nią Rumuni lub z włoska polentę) pokrojoną w kostkę można grillować. Jest pyszna!

Opublikowano: 05.03.2014, 15:38
Reklama
Przygotowanie i gotowanie 45 min
1 porcja – ok. 360 kcal
Reklama
Składniki na 6 porcji mamałygi:
- 25 dag mąki kukurydzianej (o konsystencji krupczatki) lub bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
- 1 l mleka lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 do kaszki, szklankę mniej do mąki kukurydzianej
- 15 dag masła
- sól do smaku
- łyżka przyprawy do wołowego mięsa lub kostka bulionowa najlepiej wołowa
Przepis na mamałygę:
- Zagotuj mleko, dodając 10 dag masła, jeśli używasz wody z mlekiem, włóż od razu kostkę bulionową.
- Wsyp mąkę lub kaszkę kukurydzianą, posól, gotuj na słabym ogniu bez przykrycia, aż kaszka będzie bardzo gęsta, od czasu do czasu zamieszaj, aby masa nie wprzywarła do dna naczynia, przypraw do smaku.
- Keksówkę lub inną niedużą foremkę posmaruj masłem, wyłóż masę, ostudź, pokrój.
- Do ugotowanej masy możesz dodać starty ser, wymieszać i zapiec, podawaj z mięsem i sosem.
Przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Sprawdź nasze zbiory przepisów:
Ciasto francuskie - przepisy
Tarta na słodko - 15 przepisów
20 przepisów wegetariańskich
Reklama
Reklama
Reklama