Mamałyga - kukurydziany przysmak

Składniki:
- 25 dag mąki kukurydzianej (o konsystencji krupczatki) lub bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
- 1 l mleka lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 do kaszki, szklankę mniej do mąki kukurydzianej
- 15 dag masła
- sól do smaku
- łyżka przyprawy do wołowego mięsa lub kostka bulionowa najlepiej wołowa
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodając 10 dag masła, jeśli używasz wody z mlekiem, włóż od razu kostkę bulionową.
2. Wsyp mąkę lub kaszkę kukurydzianą, posól, gotuj na słabym ogniu bez przykrycia, aż kaszka będzie bardzo gęsta, od czasu do czasu zamieszaj, aby masa nie wprzywarła do dna naczynia, przypraw do smaku.
3. Keksówkę lub inną niedużą foremkę posmaruj masłem, wyłóż masę, ostudź, pokrój.
4. Do ugotowanej masy możesz dodać starty ser, wymieszać i zapiec, podawaj z mięsem i sosem.