Składniki:
łyżki oleju arachidowego,
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
2 ząbki czosnku drobno pokrojone,
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę,
2 ostre papryczki chili bez pestek,
2 łyżki drobno posiekanego imbiru,
nać kolendry,
1, 5 kg małży dokładnie wyszorowane,
2 łyżki pokrojonego drobno ostryżu,
1 łyżeczka otartej z limonki skórki,
2 łyżeczki cukru brązowego,
1 łyżka sos rybny,
2 łyżki soku z limonki,
1 2/3 szklanki mleka kokosowego.
Przygotowanie:
Na rozgrzany wok wlać olej. Po kolei dodawać wszystkie składniki podstawowe, smażyć 4 minuty intensywnie mieszając. Dodać ostryż, następnie małże, liście limonki i mleko kokosowe, zwiększyć maksymalnie temperaturę i gotować 4 minuty mieszając, aż małże się otworzą. Wymieszać sos rybny z cukrem i sokiem z limonki, dodać do potrawy, wymieszać i podawać.