Makrela w wersji zimnej

Opublikowano: 28.05.2008, 22:47
Reklama
Składniki:
6 makreli,
marchewka,
cebula
2 papryczki chili,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
pęczek koperku,
3 łyżki octu winnego,
3 łyżki oleju,
3 liście laurowe,
łyżeczka ziaren kolendry,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Z oczyszczonych makreli pozbyć się łbów. Ponacinać grzbiety. Z papryczek usunąć gniazda nasienne. Pokroić. Marchewkę oskrobać i pokroić na talarki. Obrać czosnek i posiekać. Wsypać do naczynia żaroodpornego z ziarnami kolendry i liściami laurowymi. Skropić oliwą. Piec w temp. 220 st. C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Na warzywach położyć ryby. Skropić ciepłym olejem. Popierzyć. Posolić. Piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Ryby przełożyć na ogrzany półmisek. Skropić octem i sosem, który powstał podczas pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Podawać zimne.
Reklama
Reklama
Reklama