Reklama
Składniki:

8 owalnych filetów z makreli,
3 łyżki oliwy,
ćwiartka fenkułu.
Marynata:
1 butelka białego wytrawnego wina,
2 listki laurowe,
kilka gałązek oregano i tymianku,
pół cytryny pokrojonej w plastry,
szczypta nasion kolendry,
4 zgniecione ząbki czosnku,
cebula pokrojona w plasterki,
marchewka pokrojona w plasterki,
1 korzeń pietruszki przecięty wzdłuż,
10 ziarenek pieprzu,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Gotować kwadrans na małym ogniu. Makrele ułożyć w garnku z oliwą. Wlać marynatę. Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć makrele i ostudzić, marynatę przecedzić. Ponownie wsypać liście laurowe, zioła, dodać kilka ziarenek pieprzu i kilka wiórków fenkułu. Włożyć ryby do marynaty. Pozostawić na noc. Schłodzić. Podawać.

Reklama
Reklama
Reklama