Makaron z tuńczykiem, ostrą papryczką i oliwkami

Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti
- cytryna
- 1 l pomidorów w zalewie z puszki
- 3–4 cebule dymki
- 10 dag czarnych i zielonych oliwek
- ostra papryczka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 150 ml białego wina
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy. Cebulki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, ostrą papryczkę drobno posiekaj.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj odsączonego tuńczyka i papryczkę, zalej winem i odparuj. Dorzuć całe oliwki i pomidory z zalewą, gotuj na wolnym ogniu 5–10 min, aż sos zgęstnieje.
3. Przygotowany sos posyp suszonym oregano, dodaj masło i startą skórkę z umytej cytryny, chwilę gotuj, mieszając, aż masło się roztopi. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, chwilę podgrzej i od razu podawaj.