Reklama
Składniki:

2 bakłażany,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
4 pomidory,
sól,
pieprz,
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
2 łyżki tartego parmezanu,
30 dag makaronu świderki,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Obrać bakłażany i pokroić w drobną kostkę. Wlać połowę oliwy na patelnię, podgrzać, dodać czosnek i bakłażany. Smażyć na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie obrać pomidory, wybrać pestki i pokroić miąższ w kostkę. Wlać resztę oliwy na patelnię i dodać pomidory. Smażyć 5 min, dodać sól i bazylię. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzić. Wyłożyć makaron na patelnię i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem, parmezanem i ponownie wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama