Makaron wiśniowo-malinowy

Opublikowano: 18.04.2008, 20:02
Reklama
Składniki:
40 dag makaronu wstążki
20 dag malin,
20 dag wiśni,
3 żółtka,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
4 łyżki cukru,
sok z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z dwoma łyżkami cukru. Zagotować melko z połową cukru waniliowego. Wlać do żółtek. Stale mieszać. Podgrzać. Poczekać aż zgęstnieje. Schłodzić. Opłukać i odsączyć wiśnie i maliny. Wiśnie pozbawić pestek. Resztę cukrów rozpuścić w trzech łyżkach wody. Dokładnie wymieszać z owocami. Gotować 3 minuty. Dodać sok z cytryny do smaku. Przykryć. Poczekać aż ostygnie. Ugotowany makaron przelać zimną wodą. Ostudzić. Rozłożyć na talerze. Polać sosem z owocami.
Reklama
Reklama
Reklama