Makaron kokardki z kurkami - przepis
Poznaj prosty przepis na pyszny makaron z kurkami!

Opublikowano: 30.09.2015, 19:51
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag makaronu kokardki
- 60 dag kurek
- cebula
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
- 150 ml śmietany 12 proc.
- 10 dag miękkiej fety
- 5 dag rokpola
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżych listków bazylii
- pół cytryny
- sól
- czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Kurki oczyść, umyj, osusz. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Włóż grzyby, posól odrobinę i chwilę razem smaż, aż wydzielą własny sok. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodaj śmietanę oraz fetę i rokpol. Dopraw skórką otartą z połówki cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Ogrzewaj, aż sery się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę razem ogrzewaj.
- Kokardki ugotuj al dente w osolonej wodzie, dokładnie osącz na sicie. Wyłóż na talerze, polej sosem z kurkami i posyp listkami bazylii oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama