Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag makaronu kokardki
  • 60 dag kurek
  • cebula
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
  • 150 ml śmietany 12 proc.
  • 10 dag miękkiej fety
  • 5 dag rokpola
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii
  • pół cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kurki oczyść, umyj, osusz. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Włóż grzyby, posól odrobinę i chwilę razem smaż, aż wydzielą własny sok. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodaj śmietanę oraz fetę i rokpol. Dopraw skórką otartą z połówki cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Ogrzewaj, aż sery się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę razem ogrzewaj.
  2. Kokardki ugotuj al dente w osolonej wodzie, dokładnie osącz na sicie. Wyłóż na talerze, polej sosem z kurkami i posyp listkami bazylii oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama