Makaron kokardki z boczkiem - sprawdź składniki i przepis!
Makaron kokardki z boczkiem zrobisz w kilkanaście minut. Danie jest pyszne i sycące!
Opublikowano: 20.01.2012, 12:57
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag kokardek
- 10 dag chudego wędzonego boczku
- 2 czerwone papryki
- 2–3 szalotki lub dymki
- pół szklanki śmietany 12-proc. do zup i sosów
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie go zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
- Oczyszczone z pestek papryki, obrane cebule i czosnek oraz boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż rozdrobnione składniki.
- Śmietanę wymieszaj z curry, startym imbirem, solą oraz pieprzem. Wlej do podsmażonych składników i raz zagotuj. Do gotowego sosu włóż makaron. Wymieszaj, wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama