Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag kokardek
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 czerwone papryki
  • 2–3 szalotki lub dymki
  • pół szklanki śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie go zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
  2. Oczyszczone z pestek papryki, obrane cebule i czosnek oraz boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż rozdrobnione składniki.
  3. Śmietanę wymieszaj z curry, startym imbirem, solą oraz pieprzem. Wlej do podsmażonych składników i raz zagotuj. Do gotowego sosu włóż makaron. Wymieszaj, wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama