Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- mała cukinia
- 2 kolorowe papryki
- duża marchewka
- cebula
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
- 3 łyżki masła
- łyżeczka skórki cytrynowej
- rozmaryn
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety łososia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Oprósz otartą skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
2. Jarzyny umyj, obierz i pokrój w zapałkę. Na patelni lub w rondlu stop 2 łyżki masła z cukrem. Włóż jarzyny, dopraw do smaku rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszając, smaż 3 min. Podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś 5 min.
3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie równomiernie rozłóż uduszone jarzyny, a na nich umieść łososia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 min. Udekoruj rozmarynem. Podaj z ryżem lub ziemniakami.