Reklama
Składniki:

- 50 dag fileta z łososia
- 3 łyżki groszku z puszki
- 3 jajka na twardo
- cytryna
- natka
- wywar rybny z warzywami i sklarowana galareta

Reklama
Przygotowanie:

Filet z łososia, najlepiej norweskiego, opłukać, starannie osuszyć, ostrym nożem pokroić na niedużą kostkę, np. 2 na 2 cm. Włożyć do wcześniej przygotowanego wywaru, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 4—5 minut, wyjąć rybę i wystudzić, z wywaru przygotować galaretę, sklarować ją. Do schłodzonych, jednakowej wielkości filiżanek (przedtem wstawić je na kilkanaście minut do lodówki) wlać na dno trochę tężejącej galarety. Kiedy zastygnie, włożyć pokrojone warzywa wyjęte z rybnego wywaru, zielony groszek, plastry gotowanego jajka i ugotowanego łososia, zalać resztą galarety. Ustawić filiżanki na tacy, wstawić do lodówki na 30 minut, a kiedy zastygną, wyjąć galaretki z filiżanek na półmisek (przedtem zanurzyć na moment w gorącej wodzie). Udekorować plasterkami albo cząstkami cytryny, natką pietruszki, można podawać z chrzanem lub sosem chrzanowym albo z majonezem.

Jak sklarować galaretę? Namocz 1,5 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach zimnej wody na ok. 5 min, rozpuść ją w 1/2 szklanki gorącego wywaru rybnego. 3,5 szklanki zimnego wywaru wlej do rondla, dodaj 1,5 łyżki octu 10% i 2 białka, wstaw na gaz i ubijaj energicznie, aż wytworzy się piana, następnie powoli podgrzewaj do momentu zawrzenia. Odstaw na 15 min, zdejmij pianę, przecedź dwa razy przez wilgotne płótno, dodaj rozpuszczoną żelatynę, przypraw.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama