Łosoś grillowany z brzoskwinią - przepis
Grillowane ryby z brzoskwinią będą smakowały wyśmienicie, jeśli podasz je podczas nadchodzącej majówki!

Opublikowano: 19.04.2013, 09:44
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 podłużne filety z łososia
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 cytryna
- plasterki mozzarelli
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 6–8 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Z umytej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszaj ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem.
- Rybę opłucz, osusz i posmaruj przygotowaną marynatą. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Brzoskwinie i nektarynki umyj, pokrój na połówki. Usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej wysmaruj masłem. Na filetach ułóż cząstki brzoskwini i nektarynki. Na wierzch połóż po plasterku mozzarelli i posyp posiekanymi orzechami.
- Filety zawiń w folię aluminiową, tak aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń. Ułóż na ruszcie i piecz około 20–30 minut.
Reklama
Zobacz także:
Grillowane jabłka faszerowane kaszanką
Grillowane gruszki nadziewane wątróbką
Grillowane śliwki w wędzonym boczku
Reklama
Reklama
Reklama