Reklama
Składniki:

• 250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążki
• 200 g fileta z łososia
• 150 ml wody
• 1 mały por
• 300 ml słodkiej śmietany 18%
• 50 ml wina białego półsłodkiego
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku
• listki świeżej rukoli do ozdoby

Reklama
Przygotowanie:

Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować w zimnej i odcedzić. Łososia doprawić solą i pieprzem, podsmażyć w oleju z obu stron, a następnie podlać wodą i poddusić 3 – 4 minuty. Pora oczyścić, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać śmietanę, wino, doprawić do smaku i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Podgrzany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na wierzchu każdej porcji położyć cząstki duszonego łososia. Całość udekorować listkami świeżej rukoli.

Reklama
Reklama
Reklama