Reklama
Składniki:

- 6 długich, cienkich kiełbasek, np. frankfurterek
- 1 gruby por
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki

Reklama
Przygotowanie:

1. Por oczyść, odetnij ciemnozielone liście, umyj. Odetnij piętkę z korzonkami, podziel na pojedyncze liście. Jeden liść pokrój na wąskie paski.

2. Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku. Włóż w liść pora, końce obwiąż paskiem pora, tak by powstała łódeczka.

3. Żaroodporne naczynie natłuść masłem. Ułóż w nim przygotowane łódeczki, posyp tartą bułką.

Reklama

4. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C. Piecz ok. 20 min, aż boczek i kiełbaski ładnie się przyrumienią.

Reklama
Reklama
Reklama