Łódeczki z kiełbaskami
Przed pieczeniem potrawę warto zalać sosem beszamelowym. Przygotujesz go, przesmażając na łyżce masła łyżkę mąki i rozprowadzając całość zimnym mlekiem.

Przygotowanie i pieczenie ok. 35 min * 1 porcja – ok. 200 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 6 długich, cienkich kiełbasek, np. frankfurterek
- 1 gruby por
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób wykonania:
1. Por oczyść, odetnij ciemnozielone liście, umyj. Odetnij piętkę z korzonkami, podziel na pojedyncze liście. Jeden liść pokrój na wąskie paski.
2. Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku. Włóż w liść pora, końce obwiąż paskiem pora, tak by powstała łódeczka.
3. Żaroodporne naczynie natłuść masłem. Ułóż w nim przygotowane łódeczki, posyp tartą bułką.
4. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C. Piecz ok. 20 min, aż boczek i kiełbaski ładnie się przyrumienią.
Kulinarne inspiracje - forum >>