Łódeczki z cykorii zapiekane z fetą

Opublikowano: 22.05.2009, 10:01
Reklama
Składniki:
- 4 duże cykorie
- 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 15 dag sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Cykorie opłucz, każdą przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij środkową część, pozostawiając warstwę składającą się z 2–3 liści.
2. Czosnek obierz, posiekaj albo zmiażdż praską.
3. Mięso i czosnek przesmaż na oleju. Dodaj groszek, chwilę duś. Przypraw pieprzem i odrobiną soli (bo feta już jest dość słona).
4. Ser pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Przygotowanym farszem napełniaj wydrążone połówki cykorii.
5. Cykorie ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop olejem, podlej odrobiną wody. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama